Syrlig godt!

Patisserie

Da jeg flyttet til Norge for 26 år siden, hadde jeg lite erfaring med kakebaking. Når man er oppvokst i et land med et boulangerie-pâtisserie per 1000 innbyggere, blir bakekunst overflødig. Er man dessuten oppvokst ved en forblåst kyst med rikelig med sjømat, blir det salte dyrket fremfor det søte. Så flyttet jeg til Norge… Det ble møte med ”kaffe og kake” kulturen og en stor overgang fra den franske ”apéro”. Jeg ble særlig overasket over å bli budt til ”kaffe og kake” av mannlige venner. Ikke særlig mannlige manerer, tenkte jeg da.

Noen ganger forvandler små hendelser resten av livet. Min début i kakebaking ble utløst ved møtet med Anne. Jeg traff Anne i kajakk-klubben midt på 90-tallet. Anne hadde ganske nylig flyttet til Norge. Hun hadde med seg fransk spontanitet og skikken med å by folk hjem på en enkel middag. Enkel var aldri virkelig enkel hos Anne som er en utmerket kokk. Jeg vil aldri glemme min første middag hos henne. Hun serverte nemlig min yndlingskake! En kake som jeg så ofte hadde nytt i Frankrike, men hadde fortrengt smaken av i mitt norsk eksil. Så plutselig åpnet alle smaksløkene seg og jeg ble overveldet av en sann følelse av lykke: Tarte au citron!

Kaker

I dag har jeg blitt en amatørkakebaker. Kanskje flink av og til, til og med? Det er særlig hyggelig når en venninne ber meg om en oppskrift. Denne gangen er det Maria som skal feire sin mors bursdag med min yndlingskake! Jeg deler med glede oppskriften med Maria og alle mine lesere. Oppskriften er inspirert av Anne, med litt mindre smør for å fremheve syrligheten.

Lag deigen og la den hvile:

 • 1 egg
 • 125g sukker
 • 200g mel
 • 100g romtemperert setersmør (jeg bruker alltid saltet smør i baking)

Visp egg og sukker sammen til lette og ”hvit” blanding. Bland mel forsiktig inn med hånd (ikke bruk mikser). Bland smør også inn med hånd. Deigen er klebrig, så jeg anbefaler at du blander med kun en hånd. La deigen hvile i minst 5 timer i kjøleskapet.

Tarte au citron

Kjevl ut og stek:

Bruk en dyp kakeform (24 cm) for fyllet er litt flytende. Kjevl ut deigen slik at den dekker formen med kant. Dekk med bakepapir og spre bønner (eller tilsvarende) for å unngå at deigen hever seg. Stek i ca. 10 minutter. Fjern bønner og bakepapir.

Lag fyll:

 • 4 egg
 • 200g sukker
 • 150g smeltet setersmør
 • Saft fra 4 sitroner
 • Revet skall (uten det hvite) fra 1 sitron

Bland egg og sukker. Tilføy sitronsaft og revet skall. Tilføy smeltet smør.

Fyll blandingen forsiktig over deigen i formen. Stek i ca. 30-40 minutter ved 175 grader (varmluft). Når fyllet blir litt karamellbrunt, er det ferdig. Det kan boble litt, det er ikke farlig. Fyllet er litt skjelvende når man tar formen ut av ovnen. Det blir fastere når det er kjølt ned.

Tarte au citron - detail

Kaken er best nedkjølt! Bon appétit!

Advertisements

3 Comments Add yours

 1. Maria Mathisen says:

  Takk, Jacqueline! Du serverte den til dessert en gang jeg var på middagsbesøk og jeg var veldig imponert! Jeg må prøve å bake denne. Holder det å blande egg og sukker lett eller skal det vispes til eggedosis?

  1. Når du lager deigen blander du egg og sukker til “blanchissement”. Jeg vet ikke norsk ord for det. Er det eggedosis? I eggedosis bruker vel man ikke hele egg.
   Når du Lage fyll, blander egg og sukker lett. Muligens er det bedre også med eggedosis. Jeg har ikke prøvd det.
   Lykke til med baking! Du ser at det er en enkel oppskrift. Men så godt blir det!

   1. Maria Mathisen says:

    På norsk heter det nok å røre smør og sukker “hvitt”! Jeg mente fyllet, men da trenger man ikke lage eggedosis (man bruker hele egg til eggedosis!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s